Продавець Головний Агроном розвиває свій бізнес на Prom.ua 13 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
753 відгуків
Спец пропозиції для великих аграрних господарств!Товари компанії !
+380 (68) 004-41-01
+380 (66) 004-41-01
+380 (95) 645-03-27
ГОЛОВНИЙ АГРОНОМ
Кошик

ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ВИРОЩУВАННЯ КАРТОПЛІ НА КРАПЕЛЬНОМУ ЗРОШУВАННІ

 

Зрошення – один з найважливіших елементів інтенсивної технології обробітку сільськогосподарських культур. Крапельне зрошення з фертигацией є потужним фактором підвищення врожайності, товарності і високих смакових якостей сільськогосподарської продукції, причому незалежно від погодних умов.

Картопля – найважливіша продовольча, технічна культура. Він володіє високими смаковими якостями і відіграє величезну роль у харчуванні людини. В його бульбах в середньому міститься 25 % сухих речовин, у тому числі 12-20 % крохмалю, 2-3 % білка, 1 % клітковини, 0,2-0,3% жиру, 0,8-1 % зольних речовин.

Білок картоплі (туберин) за своєю цінністю значно перевершує білки багатьох культур, так як майже повністю засвоюється організмом людини. У картоплі міститься 14 з 20 амінокислот, а також вітамін С. В 250-300 г вареної картоплі міститься майже 50 % добової потреби людини у вітаміні С. Особливо багаті їм молоді бульби. Крім того, бульби картоплі містять нікотинову кислоту, вітаміни групи В (В1, В2, В6), Р, РР, Д, К. Завдяки багатому складу, а також високим смаковим якостям картоплю став після хліба другим продуктом харчування.

 

Рослина довгого дня

 

Картопля належить до родини пасльонових (Solanaceae), родом Solanurn L, з них лише єдиний вид (Solanum tuberosum L.) отримав широке поширення. Загальновизнано, що батьківщина культурного вигляду Solanum tuberosum – узбережжя Чилі. Картопля – багаторічна трав'яниста рослина. Кущ зазвичай складається з 4-8 облистяний стебел. Коренева система мичкувата, поширюється в глибину до 30 см і завширшки до 50 см

 

Картопля – це рослина довгого дня. Для гарного клубнеобразованія потрібно 15-18-годинне освітлення. Утворює бульби і при 13-15-годинному освітленні, а в північних областях – при 20-годинному фотопериоде. Картопля світлолюбний. При недоліку світла рослина утворює мало бульб і низької якості. Доступ світла до рослин залежить від способу, густоти посадки картоплі і напряму рядків.

 

Картопля – досить холодостійка рослина. Проростання бруньок бульб в грунті починається при 5-8 °С. Кращою температурою для проростання бульб в умовах середніх широт Росії слід вважати 18-22 °С. Сходи і молоді рослини пошкоджуються при заморозках до -2 °С. Оптимальна нічна температура для утворення бульб –10-13 °С. Сприятлива температура грунту для клубнеобразованія –15-19 °С, для ранніх сортів – 15-17 °С, для середньостиглих – 19 °С. При температурі нижче 6 °С і вище 23 °С приріст бульб затримується , а при 26-29 °С бульбоутворення припиняється. Максимальний приріст бадилля відбувається при температурі 17-22 °С. Сприятлива температура для цвітіння – 18-21 °С, а при температурі 27-29 °С цвітіння припиняється.

Вегетаційний період від 70 до 120 днів.

Картопля росте на різних грунтах, але найбільші врожаї забезпечуються на слабокислих (рН 5,0-5,5), добре окультурених легких і середніх суглинках з об'ємною масою 0,9-1,2 г/см3. Чим менше щільність грунту в зоні клубнеобразованія і краще постачання кореневої системи киснем, тим вищий урожай.

Рослини картоплі вимогливі до вологи (на формування врожаю 1 кг бульб витрачається до 137 л води). Критичний період потреби у волозі – активне формування врожаю бульб (червень-серпень). Транспіраційний коефіцієнт його 400-550, хоча в залежності від умов зростання змінюється в межах 170-660. Потреба у волозі змінюється за фазами розвитку. Критичним періодом є фаза від початку бутонізації до припинення приросту бадилля. Нестача вологи в грунті в цей період призводить до сильного зниження врожаю бульб.

 

Найбільш сприятливі умови для росту картоплі і утворення високого врожаю бульб створюються при вологості ґрунту 70-80 % від повної польової вологоємності в зоні поширення основної маси коренів в період цвітіння і клубнеобразованія і 60-65% -ний – в період відмирання гички і нагромадження крохмалю в бульбах. Перезволоження грунту різко знижує врожай бульб і вміст у них крохмалю.

 

Для росту і розвитку картоплі потрібна велика кількість поживних речовин. При утворенні 10 т бульб картопля виносить із ґрунту 50 кг азоту, 20 кг фосфору, 90 кг калію, близько 40 кг кальцію, 20 кг магнію.

 

Азотне живлення сильно впливає на зростання гички і врожайність картоплі. Високі дози азотного добрива, не збалансованого з іншими елементами живлення, накопичують у бульбах підвищену кількість небілкового, в тому числі нітратного азоту. Збалансувати азотне живлення картоплі можна шляхом переважання в добриві частки фосфору в 1,5-2,0 рази.

 

Фосфорне живлення покращує ріст коренів, вуглеводний обмін, прискорює ріст, розвиток бульб, підвищує їх крахмалістость. Калій сприяє більш інтенсивному фотосинтезу, прискорює пересування вуглеводів з листя в бульби, перешкоджає потемніння м'якоті, підвищує стійкість до грибних хвороб. Більше азоту надходить у рослини в першу половину вегетації, коли інтенсивно зростає бадилля; фосфору – при розвитку коренів, бадилля та бульб; калію – на протязі всієї вегетації. Картопля — калиефильная (калиелюбивая) культура. Для створення урожаю він споживає більше калію, ніж азоту і фосфору.

 

При використанні всього набору елементів інтенсивної технології вирощування врожайність картоплі може становити близько 70-80 т/га Зрошення – один з найважливіших елементів інтенсивної технології обробітку картоплі. Основне його завдання – заповнити дефіцит грунтової вологи в зоні поширення основної маси коренів при відсутності істотних опадів.

 

Оптимальна вологість ґрунту може бути досягнута лише у тому разі, якщо продуктивність зрошувальної системи буде здатна заповнити сумарні втрати вологи. Втрати ці складаються з кількості споживання вологи самою рослиною, випаровуванням з поверхні листа і поверхні грунту внаслідок дії сонячної радіації, вітру і висхідних повітряних потоків і деяких інших факторів.

В різних кліматичних зонах, на різних грунтах при вирощуванні різних культур сумарні втрати будуть різними. В умовах середньої смуги Росії сумарні втрати вологи – близько 5-6 мм. Рівень водозабезпеченості, особливо в період від бутонізації до кінця цвітіння, в значній мірі визначає врожайність картоплі.

В даний час поряд з поливом рослин дощуванням перспективним є краплинний полив, що дозволяє економити воду, добрива і енергію. Крапельне зрошення – це спосіб поливу, при якому вода невеликими порціями подається в прикореневу зону рослини з наземних трубопроводів крізь отвори (крапельниці) в поливних трубках, прокладених на поверхні грунту. Основна відмінність крапельного зрошення полягає в тому, що поливається не грунт, а рослина. Величезна перевага системи крапельного зрошення – зволоження рослин по мірі необхідності протягом всього періоду вегетації.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner